Dunia Masa Kini

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, bertemu kembali di arena blog ni, rasanya sudah lama saya tidak muncul dalam blog ini. di kesempatan masa yang ada ini saya penuhi, kali ini saya membawa topik tentang dunia it pada masa kini.

Ramai orang dah tahu dunia It sekarang tiada sempadan, bukan setakat orang yang berpendidikan jer yang tahu malah org biasa pun dah mula menjinakkan diri dengan dunia yang semakin moden ini, ini lah yang kita mahukan, supaya setiap orang mengikuti perkembangan dunia semasa.

Apa yang saya nak kongsikan adalah tentang laman sosial yang mendapat sambutan yang meluas, iaitu dalam bahasa melayu di panggil muka buku atau lebih dikenali dangan facebook, saya percaya semua orang mempunyai akaun facebook, kerana laman ini mudah diguna dan mudah difahami, boleh dikatakan dari sekolah hinggala golongan dah bekerja mempunyai facebook tersendiri.

Saya tertarik berita baru2 ini, yang menyarankan agar pihak polis diraja malaysia menggunakan facebook untuk menyelesaikan kes2 jenayah serta mengeratkan lagi pihak PDRM dengan masyarakat,itu la usaha murni yang patut kita sokong, malah PM kita sendiri mempunyai facebook, dan ramai lagi orang2 kenamaan yang mempunyai facebook.

Facebook juga bukan sekadar untuk berhibur tetapi ada sesetengah individu membuat facebook ini sebagai pusat perniagaannya, banyak perkara kita boleh lakukan dengan facebook ini.saya sendiri nafikan bahawa facebook ini yang memberi peluang kepada saya untuk bertemu kembali dengan kawan2 sekolah saya atau pun kawan2 yang telah lama terpisah.

dan juga facebook sesuai untuk membuat alumni sekolah,koleh,universiti dan sebagainya, jika dilihat statistik orang yang mempunyai akau facebook ini adalah melebihi 100ribu orang, ini amat membanggakan, x seperti laman sosial lain seperti mysapace,friendster,tagged,hi5 dan sebagainya, ranking paling tinggi adalah facebook…..

tapi dalam kebaikan ada juga keburukan, ramai juga yang menggunakan facebook tuk mencari pasangan hidup, dan macam2 lagi….bila dikatakan dunia it tanpa sempadan ramai individu2 tertentu tanpa segan silu mendedahkan identiti mereka. walaupun facebook ini dapat sambutan meluas, tapi kita sebagai pengguna haruslah memikirkan batas2 nya, jangan terlalu leka melayani karenah manusia yang dalam facebook ini, sehinggaka kerja ntah kemana dan pelajaran nth kemana……so perkara ini harus la kita elak dan pandai membahagikan masa, utamakan tugas kita baru la kita boleh luangkan masa tuk facebook.

saya berterima kasih kepada pencipta laman sosial ini, walaupun usia nya terlalu muda, tapi IQnya terlalu tinggi, lagi bangga jika anak melayu kita yang dapat buat laman komuniti setanding dengan facebook ini, sampai bila kita nak guna org luar yang buat, kan lagi elok kita guna yang kita sendiri, tangan yang memberi lebih baik dari tangan yang menerimanya…

so pk2 kan la apa yang saya katakan, maaf  jika ada salah dan silap dalam kata2 saya ini….saya ingin kongsikan saja…..

 

JADI INSAN YANG BERJASA,JANGAN JADI INSAN YANG X MENGENANG JASA.

No comments: