SELAMAT TINGGAL 2009

Pejam celik-pejam celik dah penhujung tahun da,
sekejap je rasanya,macam x caya pon ada,huhu..
selamat tinggal 2009 dan selamat datang 2010,
banyak kenangan suka dan duka dalam tahun 2009, itu semua adalah kenangan yang akal kekal abadi buat selama-lamanya.

Hari adalah 31 hb 12 2009, semangat rasanya datang kerja, deq kerana akhir tahun,
kalau x memang liat nak bangun huhu..
azam tahun baru ni aku x nak ponteng kerja, x nak buang masa,aku nak tumpu
pada kerjaya aku, dan buat persiapan tuk sambung belajar....
persiapan kahwin lom ready lagi, nanti2 la...kalau boleh aku nak biar la cita2 ku tercapai dulu...

Tahun 2009 juga telah memberi erti kehidupan baru kepada aku,
kerana aku memperolehi kerja yang aku impikan selama ini, akhirya tercapai juga,
insyallah impian tuk tahun baru ini juga akan tercapai, Insyallah...

Sebut tahun baru ni, semua nak baru,azam nak baru,pakaian nak baru
rumah nak baru, kereta nak baru, isteri nak baru(opss, mana ley sorang cukup la) kalau anak baru xpa...huhu

walauapapun aku nak ucap SELAMAT TAHUN BARU 2010 SEMOGA
SEGALA IMPIAN ANDA AKAN TERCAPAI.

Kenangan Terindah…

DSC01153

huhu…hari jumaat  25/12/2009 adalah hari palaing bermakna bagi aku kerana aku jumpa ngn kawan2 lama aku, fisrt sekali aku terserempak ngn jaha kat terminal makmur kuantan, n sampai kat kl sentral aku terserempak ngn kawan lama aku gak izwan, semua tu secara kebetulan maklum la da lama x jumpa, n petang tu plak kul 5.30ptg jumpa ngn azam,korie,n firdaus kat shah alam, memang lama giler kitaorang x jumpa, hampir 12 tahun kami lost contact akhirnya dapat jumpa juga, walaupun separuh, kul 7.30ptg lak jumpa ngn uday, n balik putrajaya lepak umah dia, n malam tu plak jumpa ngn lokman baru sampai dari johor…

keesokan hari plak..dalam xde planning pegi la naik genting, memang best la kat sana,lama dah x naik, baru 2 tahun tinggal…huhu banyak da perubahannya….so dapat la kenkawan lama kat sana, kat genting x lama pun just 1 hari je,cam x puas jer, dapat main outdoor jew,indoor x sempat, outdoor pun sempat 5 game je, coz dah lewat nak balik, coz hari isnin kerja….huhu…

memang hari jumaat tu adalah hari paling indah, dengan secara kebetulan dapat jumpa mereka….

seterusnya

20.10.2010

hati aku tertanya..adakah betul keputusan aku...
aku sendiri pun keliru apa yang telah aku lakukan...

adakah tarik 20.10.2010 menjadi satu kenyataan bagi diri aku???
aku pening memikirkan...jika benar berlaku...
masalah besar la bagi diri aku...
aku belum bersedia lagi....
bukan perkara ni mainan.....
ni soal kehidupan..

Ikutkan hati memang la gembira...
tapi kalau tengok keadaan sekarang...x berapa nak yakin la....
kalu dah ditakdirkan juga pada tarikh tersebut....
aku terpaksa terma ngn hati terbuka...

aku rasa hidup ini belum puas lagi...
aku belum lagi dapat.apa yang aku cita2kan...'
impian aku belom tercapai lagi....
aku bingong....memikirkan hal ini....

Tension....

hariini betul2 buat aku tension...sume keje aku x jadi...napa la hari ni malang sungguh nasib aku...
kepala ake berserabut pk masalah, lps satu,satu masalah datang, tapi nak x nak kena sabar je
ni bukan kemahuan aku...ni dah ditakdirkan dan diberi ujian....

huhu...
tambah2 lagi ngn ternet wat hal...sakit nya hati...streamyx kata hebat..saban hari semakin low ada la....tu la nk lawan sangat ngn P1 wimax....nth..selalu sgt streamyx prob...iklan bagai nak rak....
dunia...dunia..sabor aje la....


Dunia Masa Kini

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, bertemu kembali di arena blog ni, rasanya sudah lama saya tidak muncul dalam blog ini. di kesempatan masa yang ada ini saya penuhi, kali ini saya membawa topik tentang dunia it pada masa kini.

Ramai orang dah tahu dunia It sekarang tiada sempadan, bukan setakat orang yang berpendidikan jer yang tahu malah org biasa pun dah mula menjinakkan diri dengan dunia yang semakin moden ini, ini lah yang kita mahukan, supaya setiap orang mengikuti perkembangan dunia semasa.

Apa yang saya nak kongsikan adalah tentang laman sosial yang mendapat sambutan yang meluas, iaitu dalam bahasa melayu di panggil muka buku atau lebih dikenali dangan facebook, saya percaya semua orang mempunyai akaun facebook, kerana laman ini mudah diguna dan mudah difahami, boleh dikatakan dari sekolah hinggala golongan dah bekerja mempunyai facebook tersendiri.

Saya tertarik berita baru2 ini, yang menyarankan agar pihak polis diraja malaysia menggunakan facebook untuk menyelesaikan kes2 jenayah serta mengeratkan lagi pihak PDRM dengan masyarakat,itu la usaha murni yang patut kita sokong, malah PM kita sendiri mempunyai facebook, dan ramai lagi orang2 kenamaan yang mempunyai facebook.

Facebook juga bukan sekadar untuk berhibur tetapi ada sesetengah individu membuat facebook ini sebagai pusat perniagaannya, banyak perkara kita boleh lakukan dengan facebook ini.saya sendiri nafikan bahawa facebook ini yang memberi peluang kepada saya untuk bertemu kembali dengan kawan2 sekolah saya atau pun kawan2 yang telah lama terpisah.

dan juga facebook sesuai untuk membuat alumni sekolah,koleh,universiti dan sebagainya, jika dilihat statistik orang yang mempunyai akau facebook ini adalah melebihi 100ribu orang, ini amat membanggakan, x seperti laman sosial lain seperti mysapace,friendster,tagged,hi5 dan sebagainya, ranking paling tinggi adalah facebook…..

tapi dalam kebaikan ada juga keburukan, ramai juga yang menggunakan facebook tuk mencari pasangan hidup, dan macam2 lagi….bila dikatakan dunia it tanpa sempadan ramai individu2 tertentu tanpa segan silu mendedahkan identiti mereka. walaupun facebook ini dapat sambutan meluas, tapi kita sebagai pengguna haruslah memikirkan batas2 nya, jangan terlalu leka melayani karenah manusia yang dalam facebook ini, sehinggaka kerja ntah kemana dan pelajaran nth kemana……so perkara ini harus la kita elak dan pandai membahagikan masa, utamakan tugas kita baru la kita boleh luangkan masa tuk facebook.

saya berterima kasih kepada pencipta laman sosial ini, walaupun usia nya terlalu muda, tapi IQnya terlalu tinggi, lagi bangga jika anak melayu kita yang dapat buat laman komuniti setanding dengan facebook ini, sampai bila kita nak guna org luar yang buat, kan lagi elok kita guna yang kita sendiri, tangan yang memberi lebih baik dari tangan yang menerimanya…

so pk2 kan la apa yang saya katakan, maaf  jika ada salah dan silap dalam kata2 saya ini….saya ingin kongsikan saja…..

 

JADI INSAN YANG BERJASA,JANGAN JADI INSAN YANG X MENGENANG JASA.

What Programming Langguage Should I Learn?

As I do my professional and personal work, I am always looking for the best tool for the job. In software development, there are several programming languages that can be used for a wide variety of reasons. I am often asked by people new to software development what is the best language to learn. They get confused when I ask them what they plan on doing. The reason is that people think there is going to be a best language for everything. However, everyone knows that there is no silver bullet. On the other hand, there are some languages which are better suited or more widely used in specific areas. So, given that idea, I came up with a list.

Enterprise Software DevelopmentJava is typically used in this space as people are moving many administrative applications to an intranet.

Windows DevelopmentC# should be used for any Windows development, this includes anything interface with the Microsoft Office Suite. Don’t tell me about POI for Java, I have used it, but the native libraries kick POI’s ass.

Rapid web prototyping and anything WordPressPHP is really good for rapid prototyping what a web site should act like. It may even qualify as v1.0 for your site. It may not be a good long term solution and there are better options for large-scale development. It is also the main language for anything related to WordPress.

Web Prototype with a backbonePython has quickly gained acceptance as the “next step” after PHP. Many current web applications use Python extensively. Adoption will continue as more services natively support Python like Google’s AppEngine.

General Web Development(X)HTML, CSS and Javascript must be in your toolbox for any significant web development. If you try to remain standards compliant (which you should) then you need to look at the XHTML standards.

Data IntegrationXML and JSON are the main data interchange formats on the web and in corporate development. With XML, there are various syndication formats (likely the subject of another post) and other business format standards to review.

DatabasesSQL is critical to almost any application. If you learn standard SQL, then you can translate this to almost any database product on the market especially the popular engines like Microsoft SQLServer, Oracle, DB2, MySQL.

Toolbox – Every programmer should be able to do more than just program in one language. In addition, there are many scripting tools that can be part of your toolbox which can make you extra productive. Cygwin is a Unix shell that you can install on Windows, and I can not live without it. Unix scripting is very powerful when dealing with batch processing of files or even just interacting with the file system. Perl, the Pathetically Eclectic Rubbish Lister, is another language that can be used for web development, but it really shines when dealing with file and text processing.

I know I have ignored various tools and languages, but this is really just a starting point. In software development, it is always helpful to keep learning new things and new concepts. If you really want to stretch your mind, start working in Artificial Intelligence and programming in LISP, or do some logic programming in Prolog. If you feel really adventurous take a look at Standard ML. I am not sure what it is really useful for, but it is a completely different language than most.

Hye...

Assalamualaikum n salam sejahtera to all myfrenz...

dah lama rasanya aku x update myblog, al-maklum la lately aku busy sikit dengan kerja2 yang nth bila nak siap nih, kepala otak aku pun da serabut....but nak wat camana kan sabar aje la....kalau x buat nanti xde la pendapatannya...huhu...

Ingat nak tukar kerja, tapi aku rasa sayang pula nk tinggal keja ni, dah macam da sebati dengan hidup aku, walaupun susah tapi atleast aku dapat mencubanya dengan sebaik yang mungkin...

Sekali lagi nak mintak maaf kepada pihak2 berkenaan, bukan aku x nak reply comment korang or message korang, buat masa ni aku kekurangan masa nak buka blog aku ni....apa2 pn please note at my facebook k.....

Insyallah if i have a time i will be come back k...
i love u all myfrenz...thanks for supported me....