renung-renung kan la..

CINTA :
(sebelum kahwin)
C = cubit kiri, kanan rasa.
I = impian indah ibarat syurga.
N = nikah impian utama.
T = taat setia membawa bahagia.
A = awal dan akhir bersama-sama

(selepas kahwin)
C = cuka yang dituang pada luka.
I = iblis yang merosak minda.
N = nafsu semata-mata.
T = tuba yang dibalas semula.
A = api dalam neraka.


KASIH :
(sebelum kahwin)
K = kongsi semua suka duka.
A = abang adik, ayang anja.
S = sumpah janji di bibir sentiasa.
I = istana bahagia dah dicipta.
H = hatiku hatimu jua.

(selepas kahwin)
K = kaki tangan naik kat kepala.
A = abuk pun tara, nak makan apa??
S = simpati langsung tak ada.
I = ironi membakar jiwa.
H = hidup mati sama je.



SAYANG :
(sebelum kahwin)
S = sikit-sikit SORRY, sikit-sikit SORRY, mengada!
A = asal free mesti nak jumpa.
Y = you lap me, I lap you!
A = apa saja sanggup diduga.
N = nak itu, nak ini... mesti dapat.
G = gula-gula, coklat, teddy bear hadiah utama.

(selepas kahwin)
S = salah sikit kiamat dunia.
A = air tak sedap, basahlah mata.
Y = yang betul dia je.
A = ada takde, bagi anak reti la.
N = nak dilawan, digelar derhaka.
G = gaduh sampai lebam.

HATI :
(sebelum kahwin)
H = hanya dikau yang daku cinta.
A = air paip pun manis macam gula.
T = tak jumpa sehari boleh jadi gila.
I = igauan indah tak terkira.

(selepas kahwin)
H = hantu jembalang lagi sempurna.
A = air mata jadi teman setia.
T = tempat mengadu dah tak ada.
I = ikut hati mati, ikut rasa binasa...

nak buat macam mana? Renungkan la....

SeLaMaT HaRi GuRu

BERBURU ke padang datar
Dapat rusa belang kaki
Berguru kepala ajar
Ibarat bunga kembang tak jadi
(dedikasi kepada Hari Guru dan guruku tercinta)

Dialah pemberi paling setia
Tiap akar ilmu miliknya
Pelita dan lampu segala
Untuk manusia sebelum jadi dewasa.

Dialah ibu dialah bapa juga sahabat
Alur kesetiaan mengalirkan nasihat
Pemimpin yang ditauliahkan segala umat
Seribu tahun katanya menjadi hikmat.

Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa
Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta
Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara
Jika hari ini seorang ulama yang mulia
Jika hari ini seorang peguam menang bicara
Jika hari ini seorang penulis terkemuka
Jika hari ini siapa sahaja menjadi dewasa;
Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa
Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca.

Di mana-mana dia berdiri di muka muridnya
Di sebuah sekolah mewah di Ibu Kota
Di bangunan tua sekolah Hulu Terengganu
Dia adalah guru mewakili seribu buku;
Semakin terpencil duduknya di ceruk desa
Semakin bererti tugasnya kepada negara.
Jadilah apa pun pada akhir kehidupanmu, guruku
Budi yang diapungkan di dulangi ilmu
Panggilan keramat "cikgu" kekal terpahat
Menjadi kenangan ke akhir hayat.

SeLaMaT HaRi IbU

Walaupun hari ibu dah berlalu, tapi aku tetap nak ucapkan "SELAMAT HARI IBU" kepada ibuku yang tersayang.

Bagi ku hari ibu adalah hari-hari, jasa ibu tidak dapat dibalas dengan hanya satu hari sahaja.Bagi ku ibu adalah segala2nya, ibu la buah hati aku,yang aku sayang dan cinta. Kerana ibu la aku dilahirkan menjadi insan yang sempurna.

Ibu, sempena menyambut hari ibu ini,anakmu ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan terima kasih yang tak terhingga di atas jasa-jasa dan pengorbanan ibu terhadap anak mu ini, ibu dikesempatan ini anak mu ingin mohon maaf diatas segala salah dan silap yang telah anak mu lakukan atau terkasar bahasa yang membuatkan ibu terguris hati. Ketahui la anak mu tidak sengaja untuk berbuat demikian.

Ibu, jasa mu terlalu besar, sehingga anak mu tidak dapat nak balas jasamu itu, hanya Allah sahaja yang dapat membalasnya.

Ibu, walaupun anak mu tidak pulang ke kampung tuk raikan hari mu ibu, tapi hati anak mu ini tetap bersama-sama mu setiap saat dan waktu, tidak pernah sesekali anak mu lupakan.Hari-hari anak mu ini rindukan ibu, alangkah indah dan bahagia jika anak mu berada disisi mu ibu ketika meraikan hari yang bahagia buat mu, anak mu terlalu rindukan masakkan mu ibu, sudah lama anak mu tidak makan makanan kegemaran yang ibu masakan, masakan ibu tidak sama masakan orang lain.

Ibu sekali lagi anak mu ingin minta ampun dan maaf dari hujung rambut hinggala hujung kaki diatas segala kesilapan dan kesalahan yang telah anak mu lakukan secara sedar ataupun tidak sedar, dan halalkan makan minum anak mu selama ini. Terima kasih ibu, anak mu sentiasa mengingati mu dan merindui mu. Anak mu sentiasa mendoakan agar ibu dipanjangkan umur, sihat tubuh badan dan dimurahkan rezeki.

Jasa Bonda

Di saat kau lena dia berjaga
Kau bersenang dia bekerja
Untuk mu tiada terbatas
Memberi tidak minta dibalas
Ingin dibinanya untuk mu
Kehidupan yang sempurna
Punya kekuatan jiwa
Punyai maruah

Leterannya dari rasa luhur
Menegur sebelum terlanjur
Itulah yang diwarisi
Pesan ibu terpahat di hati
Beringat-ingatlah berpesan pesan
Untuk kebaikan
Marah bukan kebencian
Tapi tanda sayang

Engkau semakin dewasa
Berjiwa merdeka
Sedang dia semakin tua
Membilang usia
Di saat kau berjaya
Dia tiada berdaya
Semoga kau tak lupa
Jasa bonda

Assalamualaikum

salan sejahtera kpd anda semua....waa...dah lama rupanya aku x update blog aku ni,
maklum la sejak 2 menjak tukar kerja baru ni,jadual aku terlalu padat, xsempat aku nk update blog aku ni,

apa pun aku harap anda semua ok la yer...huhu..

tiada cerita yang menarik yang aku nak kongsikan, tetapi cerita pahit adalah...huhu
biasa la tuh lumrah org bercinta, time happy, happy la, time sedey,sedey la. tapi apa kan daya jodoh x berpanjangan...huhu...mungkin itu bukan jodoh aku lagi kot...hahaha..

wat masa skunk ni aku malas lagi nak pk pasal cintan2 ni,aku nak tumpu pada kerja aku dulu,aku nak dapat apa yang aku kehendaki, cita2 ku belum tercapai lagi...huhu...

insyallah jika ada kelapangan waktu,aku akan update blog aku...banyak citer yang aku nak kongsikan tapi masa tak mengizinkan huhu...

nanti la aku post kan k..

apa2 pun thanks coz sudi layari blog aku...

jumpa lagi di lain hari...

sekian, Assalamualaikum