Percutian hujung minggu di Samporna, Sabah

 

Assalamulaikum dan Salam Sejahtera, bersua kembali kita dalam arena blog ini, seperti biasa, entry aku adalah berkisarkan tentang percutian aku.

Ok la, entry aku kali ini adalah ingin kongsikan pengelaman aku bercuti hujung minggu di Samporna, Sabah selama 3hari 2malam.

P1012582

                          semasa menunggu ketibaan flight yang x tiba2…hehehe

 

Pada hari jumaat 25hb Feb 2011 aku berlepas dari LCCT ke Tawau pada pukul 10malam, selepas hampir 4 jam lebih flight delay dari KL, disebabkan sistem penerbangan tergendala dan kapal rosak, yang sepatut nya berlepas pukul 6.20ptg.. seawal jam 5.45 aku masuk tuk bording, banyak tul dugaan aku nak ke sabah kali ini, mungkin ada hikmah diseabaliknya, aku hanya mampu bersabar sahaja…

Tepat pukul 12.30 pagi, kapal yang aku naik mendarat di lapangan terbang Tawau, aku di sambut oleh abg ipar dan kakak aku yang mana tunggu aku di sana seawal jam 9 ,malam, sorry menyusahkan korang hehehe….nk wat macamana ini bukan kerja aku…

nak citer sikit pasal perjalanan aku sebelum ini, masa aku dari KB nak ke KL, minggu lepas, aku lewat tiba di Airport menyebabkan aku tertinggal flight n kena beli tix baru keesokkan hari nya, tapi bila kapal Air asia lewat, buat don’t know jew, just said we apologise jew, ikutkan hati mau je aku minta ganti rugi, lau sejam 2 ok la, aku x kesah, ni hampir 4 jam lebih, mau aku x menyumpah huhu..sabar je la…

Tambah2 lagi dengan muka2 peramugara dan peramugari yang ntah apa2, kami faham korang terpaksa kena kerja, tapi korang harus sabar la dah itu kerja korang pilih, jgn salahkan penumpang lak, company ko yg prob, penumpang semua bayar ok tambang naik flight, so sepatutnya kami la yg diberi layananan…tambahan makanan lak x cukup..harap maklum 4 jam menunggu flight pasti semua lapar, dengan mudah jawapan nya makanan habis, chef tgh masak, celah mana lak ada chef atas kapal nih, ada kitchen kew??? x faham aku….ini lah pengelaman buruk sepanjang percutian aku, sebelum ini perjalanan aku lancar jew…tapi apa2 pun janji aku sampai ke destinasi aku hehehe…

ok la, berbalik pada trip percutian aku hehehe, panas enji jap tu tadi..hehehe biasala aku suka luahkan kat sini, harap maaf yer lau x selesa buat korang hehehe..

disebabkan makanan lm flight x cukup, aku terpaksa mencari kedai makan dekat area tawau, kerana da x tahan lapar, dah la nak pergi ke samporna dari tawau mengambil masa 1 jam lebih, dlm flight KL-Tawau 2jam 40, sib baik ada kedai tepi jalan tu buka..huhu, tapi x blh makan sangat la, mungkin aku lom serasi lagi ngn masakan orang sabah nih hehehe…

Hampir kul 3.30 pg baru aku smpai umah akak aku di samporna, terasa amat penat sangat time tu, tapi aku ketepikan, hehe aku rindu pnya pasal kat anak buah aku sorang ni, aku tido lewat pun x pa la, hehehe kata akak aku, jadual emily tido seawal jam 5pg..huhu hebat tul energy budak nih…

P1012590

ini dia Emily Shahirah, budak yang nakal…hehehe baru 1thn lebih umurnya, tapi xpa, anak buah aku ni cute, nakal pn x pa la….

Hari pertama aku di Samporna, akak n abg ipar aku bawa aku p ke bokas lau x silap aku la, aku yang x tahu ni ikut je la, samapi jer kat sana, lam hati aku berkata, Subhanallah, cantik nya permandangan laut tuh, aggung sungguh ciptaanNya…ye la sebelum ni aku just tengok lam tv or gambar2 org jew, kali ini aku tengok jejaki dan tengok sendiri..hehe dan inilah hasil tangkapan gambar oleh abg ipar aku hehehe….

P1012627P1012598P1012599EWA_7330EWA_7336P1012639EWA_7333

EWA_7346

EWA_7344

dan lokasi kedua adalah aku x ingat nama jalan dia, apa ntah hehe, tampi2 lau x silap..hehe..tengok je la gambar ni..hehehe..tapi kat sini org kata view dia cantik, view bukit rumput karpet…

EWA_7357EWA_7359EWA_7362EWA_7377EWA_7405EWA_7410EWA_7411EWA_7414EWA_7419EWA_7421EWA_7427EWA_7430EWA_7432EWA_7433EWA_7439EWA_7445EWA_7449

EWA_7567P1012728

dan lokasi yang terakhir pada hari pertama adalah di Samporna Holiday Resort di mana lokasi ini pernah digunakan dalam sebuah filem duyung. masih ingat lagi aspalela??

P1012839

EWA_7502

ini lah jalan masuk ke samporna holiday resort, di mana kawasan ada pagar itu adalah kawasan untuk kanak n orang dewasa mandi dengan dikenakan charge x mahal pun RM 2 jew…hehehe, teringin aku nak mandi, tapi lupa nak bawa baju spare hehe, akak aku pn lupa nak bgtau huhu, sdh…xpa la next time dtg aku nak mandi hehehe…

kat sini bukan setakat ley mandi jew, malah blh juga tuk scuba, tapi aku tgk x ramai yang diving, kebetulan aku dtg sana ada 2 org jew…yg p diving huhu.

EWA_7494

EWA_7497EWA_7504EWA_7514P1012795

rumah yang bewarna oren itu la, rumah yang digunakan lam filem duyung, sebagai rumah aspalela..hehe, x dapat nak p den sana…ye la umah org…lau den kenal xpa la juga..hehe…

EWA_7532EWA_7545EWA_7562P1012761P1012792P1012812P1012836P1012849P1012854P1012858

walaupun view semua tempat yang aku pergi hari itu, hampir sama, tapi ada keunikan dan kelainan..nak tau apa kealainan apa dia, kena la pergi sendiri hehe…’

makanan kat sana pun ok, terutamanya udang masak black paper, sedap sangat hehe…macamana berjalan dengan keadaan rushing time, x best kan? sama la apa yg aku rasa, tapi nk wat macamana, aku dtang sana pun 2 hari jew, mana cukup masa nk pg semua tempat, hanya pergi tempat2 yang berdekatan jew la..hehehe

untuk hari pertama, dah habis perjalanan ke 3 lokasi sahaja, dan balik umah rehat2 dan awal pagi kul 2 pg baru kuar pa lepak minum kat anjung sambil menengok2 buah tangan apa yg ingin di bawa pulang ke kl hehe…hanya utk seberapa org shj yg dapat ole2 dari aku, yg mana x dpt maaf la yew, lain kali la..hehehe

Dan hari ke2, iaitu hari ahad, hari sebelum aku berlepas balik ke Kuala Lumpur, petang tu sempat lagi pergi floating samporna, katanya kat sana ada pulau namanya pulau penyu, pada awalnya diorang kata nk ke pulau tu kena naik bot, aku ok jew, ikut je la, ya la kitakan x tahu tempat org main ikut jew la..tapi setelah sampai dihujung dan tiada lagi jalan nk ke laut, aku tanya abg aku mana bot nya, dia kata nk buat apa bot? kita da pun sampai pulau penyu, aku tanya mana?? tuh dia jawab --->

P1012914

P1012916

Cantikkan pulau penyu..huhu,dan besar yang amat..huhu…mana penyunya??? penyu sudah hilang entah ke mana.

P1012874P1012877P1012879P1012882P1012888P1012892P1012894P1012895P1012896P1012900P1012906P1012909P1012910P1012911P1012912P1012913P1012925P1012929P1012931P1012936P1012944P1012945P1012968P1012979P1012993P1012994

habis jew melawat kat sini dalam pukul 5.30ptg, kami terus bergerak ke Tawau, kerana flight aku pukul 9.35 malam, aku rasa begitu pantas masa berlalu, rindu lak kat anak buah aku sorang ni..huhu…

lebih kurang kul 7 malam kitaorang sampai di tawau, sempat lagi ronda2 bandar tawau dan p makan kat selere thai, dan lepas je makan terus ke airport..huhu, sayu hati aku utk meninggalkan anak buah aku nih, dah la bukan selalalu dpt jumpa, lau jumpa pn time raya je la huhuhu…

Alhamdulillah, perjalanan hari aku nak pulang ke KL semua nya berjalan lancar, tepat pukul 12.20 aku sampai di terminal LCC, Kuala Lumpur dengan selamat….walau pun dalam hati x puas, tapi ok la, atleast aku dpt pergi juga, da lama aku idam2 kan nk pergi ke samporna, akhirnya impian aku tercapai gak…apa2 pn thanks to Air Asia, tanpamu aku x kan sampai ke sabah hehehe….

InsyaAllah lau ada rezeki cuti sekolah bulan 3 ini, akan sekali lagi aku jejaki ke bumi dibawah bayu itu bagi memenuhi misi jelajah satu sabah, yang mengambil masa lam 5 hari….aku berharap sangat, aku dapat ikut misi tersebut…ya la bila lagi kan, ni jelajah satu sabah tuh, bukan satu daerah hehehe…

ok la, sampai di sini shj celoteh aku, kita sambung lagi di next episod k….semoga ceria n happy always tuk korang, guna la masa cuti dengan sebaiknya k….amalkan aktiviti yang berfaedah….di masa cuti ataupun di hujung minggu..

harap maaf jika ada salah silap….

Salam ikhlas dari

Khai @ adiey…

9 comments:

bukankosong said...

syokkk!!!

encikReza said...

bestnyerr
next time nk g tawau plak laa
asyik g kk jer..

Khairiz said...

hahaha..jangan x pergi..pergi k...best sgt

"aja2 fighting" said...

wahhhhh bes...teringin nak g kuching..kebetulan abg aja da duduk kuching..nice view dekat tawau..=)

Khairiz said...

aja : yup ni samporna is the nice place

Mohd Khairi Khadzir said...

seronoknye!!!!! .....gmbo2 ni cukup menjeleskn saya... haha ..rase nk pg je... bestnye..bestnye,..

Khairiz said...

khairi : seriusly sy cakap memang kat sana seronok sangat2..banyak view2 yang cantik huhu, ada masa sila pergi k :)

ienalina ismail said...

Cantik2nya view...

HUGO said...

Subhanallah cantiknya pemandangan. Especially the first 3pix tu.