Kepada Ibu Yang Tersayang.

DSC03606

Ma pertama kali, adi nk mintak maaf ngn ma, jika selama ini, adi wat salah dan silap kat ma, adi tau, adi ni anak yang degil, anak yg x nak dengar cakap ma. Tapi kan ma, adi syg sangat kat ma, adi sayang ma sampai bila2, sampai la kenafas adi yg terakhir.

Ma, adi nak ucap terima kasih yang x terhingga kat ma, atas jasa dan pengorbanan ma selama ini, terima kasih juga kerana ma jaga adi dari adi dilahirkan sampai adi dah dewasa, jasa mak x dapat adi nak balas, hanya ALLAH saja yang dapat balas jasa ma terhadap adi.

Ma, ketahui la, setiap masa adi rindu kat ma, setiap apa yang adi nk buat, ada akan bayangkan muka ma….gambar kat atas tu adalah gambar yang paling indah sekali dalam hidup adi, ma kita x pernahkan ambil gambar berdua macam ni??? bila adi dah besar, adi x blh pk ngn matang da…adi sayang ma lebih dari segala2nya…

Ma walaupun kita berjauhan, tapi ma tetap di hati adi, ma, adi mintak maaf, jika adi jarang call ma, bukan bermaksud adi x nk call ma, dan bukan juga adi x sayang ma, adi syang sangat, rindu sangat kat ma. Kalau ma nk tau setiap kali adi call ma, mesti adi akan sedih dan menangis, adi x boleh suara ma, adi rindu sangat ngn ma, membuatkan adi nk balik time tu juga…tapi bila rindu adi da x tahan, adi call ma, bila dengan suara ma, terubat hati adi yang sedih ini.

Ma, adi sayang ma lebih dari awek adi, biarlah dia nk marah pun, adi rela xda awek pada adi kehilangan ma…kalau boleh adi nk je dok ngn ma sepanjang masa.

Ma, adi sedih, kenapa adi x wat macam orang lain wat kat mak diorang..bila adi tgk orang lain peluk mak diorang, adi sedih, kenapa adi x peluk ma, sedangkan ma adalah ibu pada adi, ulang tahun ma dan hari jadi ma, adi x pernah sambut, adi x pernah wat ma gembira sepanjang hidup ma…skrang baru adi pk semua ni ma, lau dari dulu adi macam tu kan ma, mesti best kan? mesti ma gembira kan….???

Ma, adi x nk tgk ma sedih, lau ma sedih adi lagi sedih, adi tau ma kecil hati ngn adi, ya la adi x macam anak orang lain, yang mana boleh happykan ma dia, adi mintak maaf sangat2 kat ma, adi harap ma dapat maaf kan k…

Ma, adi janji, semperna hari ibu ini, adi akan balik kg, dan bersama2 ngn ma, kali ni adi nak ma happy..adi x nk lagi ma sedih, cukup la selama ini ma bersedih jew, kali ini adi bertekad dalam diri untuk happy kan ma, dan adi x nk susah kan ma lagi, adi janji ma.

adi masih ingat lagi, masa adi kecil, ma selalu marah adi, sebab adi budak nakal, selalu bergaduh ngn adik beradik, sampai ma pukul adi, tapi kan ma, adi x pernah pn marah ma, malah adi bersyukur sebab ma pukul adi, ma tgk sekarang adi ngn adik beradik lain macamana, kami skrg da macam kawan baik ma, kami da x gaduh macam dulu2 lg da..terima kasih ma..kalau ma x pukul adi dari kecil, adi x tau skunk adi dah jadi apa.

Adi x pernah simpan perasaan benci or dendam ngn ma dan abah, malah adi sayang kat ma n abah tau, adi tau, ma n abah bukan sengaja nak pukul adi, tapi ma nak adi anak yang berguna suatu hari nanti…dan skrg ma tgk la hasilnya sekarang.

Adi nk ucap terima kasih juga, kerana jaga adi masa kat hospital dulu, ma ikut je kemahuan adi, semuanya ma tunaikan..walaupun ma busy nk uruskan adik-adik lain, tapi ma x pernah abaikan sorang pun dari anak ma, semuanya ma berlaku adil, masa kat hospital kalau ma nak tau, lepas ma balik je umah, adi akan menangis, adi x tau, masa tu adi takut sangat ngn ma, takut susahkan ma, ya la terpaksa ulang alik ke hospital jaga adi, adi da bagitau ma x perlu la tergesa-gesa dtg hospital, kalau ma ada keja yg belum selesai lagi, adi tau, ma takutkan kehilangan adi masa tu, tu yang ma berat hati nk tgl adi sorang2 kat hospital.

Bila adi tgk wajah ma, adi rasa nak menangis je depan ma, tapi adi x sanggup ma, adi x sanggup tgk ma pun nangis, malah setitis air mata ma pun adi x leh tgk ma. walaupun adi sakit, adi seboleh2nya tahan ma, adi x bg tau yang masa tu adi betul2 sakit, tapi x nk ma bimbang pasal adi, adi control diri adi…adi nangis dalam hati je menahan kesakitan. Mungkin ma x tahu apa yg dah terjadi selepas ma balik dari hospital, adi tiba2 sakit yang teramat, sampaikan adi susah nak bernafas, malam tu adi tepaksa di masukkan ke icu, kerana keadaan adi masa tu x stabil, nafas adi mula perlahan, tapi alhamdulillah berkat doa ma, Allah panjangkan lagi umur adi, dan bila pagi esok, sepatutnya adi x blh keluar lagi dari icu, tapi adi mintak tolong ngn doktor supaya pindahkan wad biasa, sebab adi x nak bila ma sampai nanti, ma tgk adi dalam icu. seriusly ma, adi x nak ma susah hati n bimbang pasal adi, bukan niat adi nk tipu ma, tapi demi nak jaga hati ma, adi terpaksa buat macam tu…adi minta maaf k.

Tapi Alhamdulillah, skrang adi dah ok, xperlu lagi adi keluar masuk hospital, ni sume berkat doa ma la…terima kasih ma, adi pun sama, sentiasa mendoakan ma semoga panjang umur dan sihat selalu…tapi ma impian adi untuk ma blm tercapai lagi :(, tapi adi x pernah putus asa, adi terus berusaha untuk mencapai impian itu…harapan adi pada ma adalah, semoga ma faham situasi adi sekarang ni, dan adi juga faham situasi ma skrang, tapi InsyaAllah satu hari nanti semua akn berubah, percaya la ma….

Dan untuk pengetahuan ma, adi x susah sangat nak cakap yang adi sayang kat ma depan2 ma, liadah adi kelu, adi harap ma faham selepas membaca entry adi yang ni, ini khas tuk ma, adi cuma nk ma tau, adi sayang sangat kat ma..I LOVE U SO MUCH!!!!

OK la ma, adi dah x tau nak cakap apa lagi, coz adi sedih, sambil adi menaip adi menangis, adi menjadi sensitif bila adi teringat kat ma, adi x blh nk luah kan depan2 ma, dgn cara ni je yg blh adi luahkan, harap ma faham k……nanti kita jumpa k..17mei ni …

SELAMAT HARI IBU MA, SEMOGA UMUR MA DI PANJANGKAN DAN SIHAT TUBUH BADAN SERTA DIMURAHKAN REZEKI..AMIN.

6 comments:

Suryss said...

perkara yg membuatkan seorang ibu gembira adalah kejayaan seorang anak ;)

Khairiz said...

yup betul, itu yg ibu inginkan kepada setiap anak2nya...

sudirman said...

sedihnyaaaaaaaaaaaaaaaa

Khairiz said...

sudirman : x sesedih kesah kamu...kadang2 rasa menyesal kerana selama ini mengabaikan t/jwb sbg anak terhadap ibu..tp alhamdulillah masih lg ada peluang tuk perbaiki semua ini.

Baby said...

ibu x memerlukn duit.. cukup dengan ingatan n doa dari seorang anak yg soleh....

i think u are the one..

Khairiz said...

baby : yup betul tu, btw thanks ya...