Selamat Tinggal 2013





Assalamualaikum dan selamat pagi, pejam celik, pejam celik, rupanya hari ini adalah hari terakhir kita di Tahun 2013. Kejap je masa berlalu kan. Cuba kita imbau kembali apa kenangan dan percapaian kita sepanjang tahun 2013 nih, adakah azam 2013 sudah tercapai? Alhamdulillah sekiranya ada yang dah tercapai, bagi yang belum cuba lagi di tahun 2014.

Agak sedih juga la nak tinggalkan tahun 2013 ni, rasa macam x nak je 2014 datang, di mana tahun menyiksa rakyat katanya. Malam ini kita enjoy sambut kedatangan tahun baru, sebalik nya sengsara untuk hadapi awal tahun.

Apapapun semoga ceria selalu, di kesempatan ini ak ingin memohon maaf seandainya sepajang tahun ini ak ada tersalah buat, atau tersilap atau pun terkasar bahasa dan sebagai nya. Dan x lupa juga selamat menyambut kedatangan umur baru, semoga kita lebih mantang dalam melakukan sesuatu.



SELAMAT MENYAMBUT TAHUN BARU 2014, buat semua rakan2 ku. Gambar kat atas adalah gambar terakhir di tahun 2013.

Mayat Peniaga Emas di temui berulat dalam semak


Assalamualaikum dan selamat, kisah ni dah 2 hari dah berlaku, hari ni baru keluar dalam paper, Arwah ni kalau x silap ak kenal, kalau x silap dia ibu mertua kepada kawan aku. Macam2 kes sekarang ini, mudah je bunuh membunuh ini, ini lah di katakan Malaysia aman. Ikuti berita dari sinar harian ini 


Terima Kasih Kerajaan Malaysia





Tiada ucapan selain dari terima kasih yang tidak terhingga buat kerajaan ku yang tercinta kerana telah membuat rakyat nya menderita. Tahukah anda berapa gaji kami? cukup ke kami nak tampung semua ini, di manakah moto anda "rakyat di dahulukan"???? bukan kami tidak mahu faham dengan kerajaan, tetapi kerajaan sendiri tidak mahu faham apa perasaan dan rasa rakyat yang harus tanggung semua ini.

Terima kasih sekali lagi. Aku sayang negara tanah air ku.

Hukum Menyambut Krismas bagi umat Islam.



MUQADDIMAH

Assalamualaikum dan selamat pagi. Sebelum mula kan kerja, ingin mengambil kesempatan untuk berkongsi satu artikel yang menarik untuk pengetahuan umat islam.

    Tanggal 25 Disember  merupakan tarikh istimewa bagi penganut agama kristian di seluruh dunia. Pada hari tersebut, para penganut agama ini akan meraikan perayaan Krismas sempena memperingati kelahiran Nabi Isa mengikut kepercayaan mereka. Menurut pegangan agama kristian, Nabi Isa merupakan anak kepada Allah S.W.T yang mengorbankan dirinya bagi menebus dosa warisan yang diturunkan dari satu generasi kepada generasi yang lain akibat perbuatan Nabi Adam a.s. yang dikeluarkan dari syurga. Namun berbeza pula kita sebagai seorang muslim yang dikurniakan dua perayaan besar iaitu ‘Idulfitri dan ‘Iduladha tanpa mengingkari Nabi Isa adalah sebagai utusan, bukannya anak Allah S.W.T.

Bersyukur apa yang kita ada.



Bila di tempat kerja badan menjadi lesu, otak menjadi beku untuk memikirkan perihal kerja, saat demi saat menghintung waktu untuk tiba waktu tamat kerja. Seminit bagai kan satu jam, bila jam sudah hampir ke waktu penamat tetiba rasa semangat yang hilang tadi muncul kembali. Ini lah lumrah kehidupan seharian bagi orang yang bekerja.

Rutin harian dari hari isnin hingga hari jumaat, tidak pernah berubah, bangun seawal jam 6 pagi, bersiap-siap untuk turun kerja, perkara pertama yang bermain di minda setiap pagi adalah memikir kan pasal kesesakan jalan raya di ibu kota ini, tiada satu pun jalan yang tidak pernah sunyi dari kesibukkan pelbagai kenderaan yang berada di jalan raya. Walaubagaimanapun itu lah yang harus kita hadapi.

Happy Monday

Assalamualaikum dan selamat pagi....hari isnin ni mesti lah kena ceria kan? jangan malas2 dah dua hari cuti kan.

Hari ni x nak ulas panjang2 biar la gambar yang memberitahu.

KONTES U-BLOGGER

Terlebih dahulu Terima Kasih kepada Bro Mawardi Yunus, kerana sudi menjemput aku untuk join contest nya ini. Jom ramai2 kita support beliau. Entry nya sudah siap bro, sib baik ada kelapangan masa untuk join contest ini. kepada sape2 nak join boleh ikut syarat2 yang telah di nyatakan di bawah ini. sekian.

PELANCARAN | KONTES U-BLOGGER | Assalamualaikum, seperti yang di war-warkan sebelum ini, maka hari ini bermulalah Kontes U-Blogger yang bertujuan membuka ruang kepada rakan-rakan Blogger yang sudah mempunyai brand dan service mereka sendiri untuk sama-sama mempromosikan produk dan perkhidmatan mereka.

BANNER U-BLOGGER

Syarat-syarat Penyertaan

1. Mestilah Blogger yang berwarganegara Malaysia.
2. Follow blog www.mawardiyunus.com [klik]
3. Buat entri bertajuk KONTES U-BLOGGER
*sila copy coding berikut dan paste di ruangan HTML
4. Sila backlink banner U-blogger ke entri ini.
5. Jawab 1 soalan berkaitan dengan penaja Kontes U-Blogger dan Tinggalkan URL entry dan jawapan anda ke dalam ruangan komen entri ini. * awas jangan jawab dan letakkan jawapan soalan kontes di dalam entry anda untuk mengelakkan peserta lain "copy & paste".

SOALAN : SIAPAKAH PEMILIK MYWIFE CLOSET?


6. Follow blog, Like fanpage penaja dan Follow Google+ penaja.


Instagram

Senarai Blog U-Blogger

U-Blogger Mk Syahir ~ fuh.my [klik]
U-Blogger Dik Bee ~ www.dikbee.com [klik]
U-Blogger Hafizzy Aziz ~ www.fizgraphic.com [klik]
U-Blogger Sue Izza ~ myputeri21.blogspot.com [klik]
U-Blogger Qaseh Dalia ~ www.qasehdalia.com [klik]
U-Blogger Nurramizah Fadzil ~ supersihat.com [klik]
U-Blogger Pari Pari Putih ~ www.paripariputih.com [klik]
U-Blogger Marqis Careno ~ marqiscareno.blogspot.com [klik]
U-Blogger Korakora Art ~ korakoraartdesign.blogspot.com [klik]
U-Blogger Zulhilmi Tempoyak ~ www.zulhilmitempoyak.blogspot.com [klik]
dengan kerjasama Kelab Blogger Ben Ashaari [klik]



Senarai Fanpage U-Blogger
 




PERGINYA SEORANG INSAN

Ku ukir Sebuah Cerita,
Cerita tentang seorang Insan,
Amat berat untukku Lafazkan,
Amat sukar untukku Luahkan,
Terasa Bagai duri,
Yang tumbuh Subur didalam Hati..

Dia Seorang Pengejar Syurga Ukhrawi,
Baginya hidup ini hanya Sementara,
Namun dia sudah lenyap dimata dunia,
Matinya dia,meninggalkan nama..

Wajahnya suci Ibarat Bulan Purnama,
Suaranya merdu Ibarat seruling Syurga,
Kasihnya mekar dihatiku,Buat selama-lamanya,
Penghibur daku, tatkala duka..

Saat Tuhan memanggil Dirinya,
Hatiku hancur,Tiada terdaya,
Menahan sebak,merindui Wajahnya,
Hilangnya insan permata Dunia..

Perginya Dia bagaikan Mimpi,
Nafasku bagai, hendak terhenti,
Namun itu,suatu realiti,
Perginya dia,tiada pengganti..

Ku Sangka ia dusta,
Namun benarlah,bagai dikata,
Dia pergi untuk Selama-lamanya,
Rinduku Padanya,tiada penghujungnya

Awas Ekstrem Tanpa Ilmu




Assalamualaukum , happy weekend buat sahabat-sahabat aku sekalian, dalam kebusanan petang ni dari tida buat apa-apa, aku terbaca satu artikel yang bertajuk "Awas Ekstrem Tanpa Ilmu" tertarik plak dengan artikel ini, membuatkan aku ingin berkongsikan dengan korang semua.

Akhir zaman ini kita dapat melihat pelbagai ragam dan karenah manusia yang seakan-akan mengiyakan tanda akhir zaman seperti disabdakan oleh Nabi Muhammad SAW dalam hadis Baginda.

Jawapan yang paling tepat.

Ramai yang tanya soalan ni beratus ratus kali..penat dah nak menjawab nya...di bawah ini jawapan yang ak rasa tepat kot

Happy Saturday.

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat anda semua.

Soalan pertama wajib ak tanya dan jawapannya sukar tuk di jawab...korang semua apa khabar? Ada baik ka? InsyaAllah semoga semuanya sihat2 belaka.

Dalam kita xsedar, kita dah pun berada di penghujung tahun 2013..tak lama lagi tahun baru akan muncul, umur baru pun akan muncul, insyaAllah semoga kita semua panjang umur dah sempat berjumpa ngan awal tahun baru nanti.

Azam tahun ni pun blm tercapai lagi. Dah sibuk dok fikir azam baru..setiap tahun azam nya berlaianan tapi satu pun blum tercapai..orang kata kalau azam sekadar kata2 atau ucapan sahaja tidak disertakan usaha yang bersungguh-sungguh tidak nya kita gapai azam itu. Betul tak?

Cuba kita imbau kembali apa yang telah kita lakukan sepanjang tahun 2013 ini, mesti banyakkan memory tersimpan. Kenangan2 manis dan pahit sama rata je kan? Adakah kenangan atau kesilapan yang sebelum ini kita ingin carry forward ke tahun baru? Adakah sampai nya 31hb 12 nanti kita kunci terus buku kita?

Memang kita x akan bawa semua ini ke masa akan datang. Cuma kita haruslah memperbaiki segala salah dan silap yg telah kita lakukan sebelum ini. Supaya ianya menjadi lebih baik dari yang sebelumnya.

Segala kenangan lampau menjadi satu iktibar dan pengajaran kita utk teruskan kehidupan kita di dunia yg fana ini. Pengelaman mematang kan diri kita dari segi apa jua pun. Pengelaman juga mengajar kita erti kehidupan yang sebenar.

Ingat ini semua pinjaman sementara sahaja. Tiba masa nya Dia akan ambil kembali apa yang Dia telah beri pinjam..amal kan hidup bersyukur atas segala nikmat dan kurniaaNya. InsyaAllah semoga hidup kita lebih ceria dan gembira lagi.

Ada masa kita jumpa lagi.. cukup di sini dulu ya...Assalamualaikum

Ulang Tahun Yang Ke 5


Assalamualaikum.

Dalam sedar tak sedar, blog aku ini dah berusia 5 tahun dah rupanya. Macam baru je ak beblog kan. Banyak kenangan manis dan pahit sepanjang 5 tahun ini. Akan aku simpan kenangan ini sampai bila-bila.

Bila di fikirkan balik seronok sebenarnya berblogging ni, kerana dengan blog kita boleh share cerita kita, kisah kita, pengelaman kita dan sebagainya. Dan blog juga boleh di jadikan sebagai diari atau pun buku rujukkan, yang mana bila kita perlukan kita hanya buka blog kita je dan baca balik entry yang kita nak.

Terima kasih tak terhingga kepada followers blog ini yang sudi mengikuti perkembangan yang tidak kembang blog ini, blog suam2 kuku nama nya hehe, apa pun sokongan dan dorongan amat lah aku hargai.

Dah lama x mengupdate entry kan, terasa kekurangan idea nak taip apa disini. InsyaAllah sikit sebanyak akan aku terus kan kongsi bersama korang ya.

Ramai kenalan yang ak dapat dari blogging ni, semuanya baik2, walaupun ada yang tidak pernah ak jumpa pun, tapi dari blog kita boleh berkawan kan....hebat nya dunia maya ini......

Sebelum berpisah, ampun dan maaf sekiranya selama ini aku ada tersalah dan tersilap dengan korang semua tanpa aku menyedari atau tersengaja...aku insan biasa yang x pernah terlepas dari melakukan kesilapan. Harap2 semua dapat maaf kan ya..

Assalamualaikum.

Kasihnya Seorang Ibu



Assalamualaikum dan salam sejahtera. Pagi ni nk kongsi sikit kisah berkenaan anak dan ibu. InsyaAllah  semoga kita menjadi anak seperti ini. aku sayang akan ibu ku.

Saat kau berumur 15 tahun, dia pulang kerja ingin memelukmu.
Sebagai balasannya, kau kunci pintu kamarmu.

Saat kau berumur 16 tahun, dia ajari kau mengemudi mobilnya.
Sebagai balasannya, kau pakai mobilnya setiap ada kesempatan tanpa peduli kepentingannya.

Saat kau berumur 17 tahun, dia sedang menunggu telepon yang penting.
Sebagai balasannya, kau pakai telepon nonstop semalaman.

Saat kau berumur 18 tahun, dia menangis terharu ketika kau lulus SMA.
Sebagai balasannya, kau berpesta dengan temanmu hingga pagi.

Saat kau berumur 19 tahun, dia membayar biaya kuliahmu dan mengantarmu ke kampus pada hari pertama.
Sebagai balasannya, kau minta diturunkan jauh dari pintu gerbang agar kau tidak malu di depan teman-temanmu.

Saat kau berumur 20 tahun, dia bertanya, “Dari mana saja seharian ini?”
Sebagai balasannya, kau jawab, “Ah Ibu cerewet amat sih, ingin tahu urusan orang!”

Saat kau berumur 21 tahun, dia menyarankan satu pekerjaan yang bagus untuk karirmu di masa depan. Sebagai balasannya, kau katakan, “Aku tidak ingin seperti Ibu.”

Saat kau berumur 22 tahun, dia memelukmu dengan haru saat kau lulus perguruan tinggi.
Sebagai balasannya, kau tanya dia kapan kau bisa ke Bali.

Saat kau berumur 23 tahun, dia membelikanmu 1 set furniture untuk rumah barumu.
Sebagai balasannya, kau ceritakan pada temanmu betapa jeleknya furniture itu.

Saat kau berumur 24 tahun, dia bertemu dengan tunanganmu dan bertanya tentang rencananya di masa depan.
Sebagai balasannya, kau mengeluh, “Bagaimana Ibu ini, kok bertanya seperti itu?”

Saat kau berumur 25 tahun, dia mambantumu membiayai pernikahanmu.
Sebagai balasannya, kau pindah ke kota lain yang jaraknya lebih dari 500 km.

Saat kau berumur 30 tahun, dia memberikan beberapa nasehat bagaimana merawat bayimu. Sebagai balasannya, kau katakan padanya,”Bu, sekarang jamannya sudah berbeda!”

Saat kau berumur 40 tahun, dia menelepon untuk memberitahukan pesta ulang tahun salah seorang kerabat. Sebagai balasannya, kau jawab, “Bu, saya sibuk sekali, nggak ada waktu.”

Saat kau berumur 50 tahun, dia sakit-sakitan sehingga memerlukan perawatanmu.
Sebagai balasannya, kau baca tentang pengaruh negatif orang tua yang menumpang tinggal di rumah anak-anaknya.
Dan hingga suatu hari, dia meninggal dengan tenang. Dan tiba-tiba kau teringat semua yang belum pernah kau lakukan, karena mereka datang menghantam HATI mu bagaikan palu godam.
Jika beliau masih ada, jangan lupa memberikan kasih sayangmu lebih dari yang pernah kau berikan selama ini dan jika beliau sudah tiada, ingatlah kasih sayang dan cintanya yang tulus tanpa syarat kepadamu.

Kebaikan Menanti Orang Mukmin Yang Bersifat Sabar



أًلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيْمِ

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad S.A.W. keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Sekiranya kita diuji dengan fitnah daripada orang yang iri hati diatas kejayaan kita , diuji dengan kemiskinan, diuji dengan keretakan rumah tangga hingga berlaku perceraian sebagai suami-isteri, diuji dengan penyakit dan mendapat kemalangan, diuji dengan kematian insan yang dikasihi atau diuji dengan kerugiaan dalam perniagaan maka bersabarlah ini semuanya ada hikmah yang baik untuk diri kita sendiri sedangkan kita tidak mengetahui hikmah Allah berikan ujian tersebut . Ianya mungkin kafarah atau penghapusan dosa-dosa kita yang pernah kita lakukan kepada Allah SWT atau ianya sebagai satu cara Allah SWT ingin meningkatkan iman dan takwa kita kepada-Nya dan Dia mengasihi kita supaya dapat memasuki syurga-Nya nanti kerana salah satu jalan seseorang dimasukkan kedalam syurga kerana adanya kerana sifat sabar semasa di dunia.

Terdapat sepuluh kebaikan-kebaikan yang akan Allah SWT kurniakan pada hamba-hamba-Nya yang sabar. Perkara-perkara tersebut adalah seperti berikut :

Kemulian Hari Jumaat

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Di kesempatan ini saya ingin mengucapkan salam penghulu hari untuk anda semua, semoga hari ini semua amalan kita di berkati oleh Allah swt. InsyaAllah. Di kesempatan ini juga saya ingin kongsikan entry kemuluiaan Hari Jumaat, semoga sedikit sebanyak menjadi info dan ilmu untuk kita semua.

Setiap hari dalam Islam mempunyai kelebihan masing-masing. Di antara 7 hari yang ada dalam setiap minggu itu juga, kaum Yahudi berbangga dengan hari Sabtunya dan penganut Kristian pula meraikan hari Ahadnya, maka Umat Islam sudah tentu memiliki hari kebesarannya tersendiri dan amat menghargai dengan Kemuliaan Hari Jumaat sebagai‘Penghulu Segala Hari’.
.
Dalam riwayat lain dari Hudzaifah Radhiyallahu ‘anhu dengan lafaz;

أَضَلَّ اللهُ عَنِ الْجُمُعَةِ مَنْ كَانَ قَبْلَنَا، فَكَانَ لِلْيَهُوْدِ يَوْمُ السَّبْتِ وَكَانَ لِلنَّصَارَى يَوْمُ اْلأَحَدِ، فَجَاءَ اللهُ بِنَا فَهَدَانَا اللهُ لِيَوْمِ الْجُمُعَةِ فَجَعَلَ الْجُمُعَةَ وَالسَّبْتَ وَاْلأَحَدَ، وَكَذَلِكَ هُمْ تَبَعٌ لَنَا يَوْمَ الْقِيَامَةِ، نَحْنُ اْلآخِرُوْنَ مِنْ أَهْلِ الدُّنْيَا وَاْلأَوَّلُوْنَ يَوْمَ الْقِيَامَةِ الْمَقْضِيَّ لَهُمْ قَبْلَ الْخَلاَئِقِ.

“Allah telah menyesatkan orang-orang sebelum kita dari hari Jumaat, maka umat Yahudi memperoleh hari Sabtu, umat Nasrani memperoleh hari Ahad. Lalu Allah mendatangkan kita dan memberi kita hidayah untuk memperoleh hari Jumaat. Maka Allah menjadikan hari Jumaat, Sabtu dan Ahad, dan mereka (umat sebelum kita) berada di belakang kita pada hari kiamat. Kita datang paling akhir di dunia, tetapi paling awal datang di hari kiamat yang telah ditetapkan untuk mereka sebelum diciptakan seluruh makhluk.” (Hadis Riwayat  Muslim r.a.)
.
Sebagaimana Allah SWT telah menjadikan kota Makkah dan Madinah sebagai kota Suci; menjadikan Masjidil Haram, Masjid Nabawi dan Masjidil Aqsa sebagai masjid yang paling utama; menjadikan bulan Ramadhan sebagai bulan paling mulia di antara bulan-bulan lainnya, menjadikan malam Lailatul Qadar sebagai malam Seribu bulan; menjadikan sepertiga malam sebagai waktu paling berkesan untuk mendekatkan diri kepada Yang Maha Khaliq; begitu juga hari Jumaat, Allah SWT telah menjadikan Hari Jumaat sebagai‘Sayyidul Ayyam’ atau penghulu segala hari (hari paling utama). Terdapat banyak kebaikan dan kelebihan pada hari ini termasuklah Solat Jumaat.
.
Rasulullah صلى الله عليه وسلم bersabda: “Hari paling baik di mana matahari terbit pada hari itu adalah hari Jumaat, pada hari itu Adam Alaihissallam diciptakan, dan pada hari itu pula Adam dimasukkan ke dalam syurga, serta diturunkan dari syurga, pada hari itu juga kiamat akan terjadi pada hari tersebut terdapat suatu waktu di mana tidaklah seorang mukmin solat menghadap Allah mengharapkan kebaikan kecuali Allah akan mengabulkan permintaannya.” (HR. Muslim)

#HAPPY BIRTHDAY EMILY





Xda apa nak di katakan, cuma nak wish Happy Birthday yg ke 4 tuk anak buah viva sayang ni, semoga cepat membesar, semoga menjadi anak yang baik, semoga menjadi insan yang berguna serta taat pada perintah kedua ibu bapa nya.

Uncle nya xdapat balik celebrate Birthday Emily, atas sebab2 tertentu....Hadiah tahun ni tunggu ya...insyaAllah ada.

Kejap je dah 4 tahun dah umur Emily.
#VivaSayangEmily#CuteGirls#MyNiece :)

Tukar Baju Baru

Assalamualaikum.

Sekian lama blog ni x tukar baju, dah berhabuk dan dah rosak dah baju sebelum ni, tu yang tukar baru tu...baru la nampak ceria sikit kan.

walaupun entry x selalu update kan. xda nak kata apa2..saje je nk cakap ini je. jumpa lagi...

Salam Jumaat




Assalamualaikum dan salam Penghulu hari segala hari.

Apa khabar kalian semua hari ni? sihat? Sekarang ni musim hujan sudah bermula, di KL ni hujan dari semalam sampai la sekarang belum lagi berhenti, terasa berat mata untuk bangun awal pagi, terasa macam nk MC je hari ini, Tapi bila pk kan pasal keja yang nk kena siapkan cepat, so terpaksa la cancel semua itu.

Orang kata hari jumaat x boleh malas...hari ni kan hari penghulu segala hari, sepatutnya hari ini hari untuk kita rehat, tapi apa kan daya. Apa2 pun semoga kalian berjaya la dalam apa jua yang anda lakukan pada hari ni k. InsyaAllah ada masa nanti kita jumpa lagi.

Happy Monday

Assalamualaikum dan selamat pagi.


Hari ini hari isnin, kita mestilah happy sebab kena kerja, kena cari rezeki tuk sara hidup kita, semua pun tau kan, kos sara hidup sekarang ni amat lah tinggi, gaji plak ciput je kan. so nak x nak kena la sabar dan tabah dan gigih mencari rezeki.

Masih tercari-cari dimanakah "rakyat didahulukan" katanya PM kita. yang gomen best la, yg swasta nih mencanak la jawab nya, bak kata pepatah..."kais pagi makan pagi, kais petang makan petang, lau x kais, x makan apa2..hehehe

opss terlebih sudah..btw nk wish Good Morning and Happy Working, kerja la dengan niat yang suci dan mencari rezeki yang halal, yakin lah jika kita buat semua ini kerana Allah swt, insyaAllah Allah akan membantu umat nya.

Datang untuk bersihkan habuk

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua.



Apa khabar? lama kan x menanya khabar, mudah-mudahan anda semua sihat walfat hendaknya. Ya, ak datang kembali, datang untuk bersihkan habuk-habuk dan debu-debu yang penuh bersepah kat blog ini. Suam-suam kuku katanya, dan dah macam chipsmore pun ada juga.

Dari sehari ke sehari, niat dalam hati tu ada nak update blog ini, tapi selalu lupa, selalu cakap nanti lah, dan selalu fikir xda masa. dan last terus sepi membisu. Kalau di fikirkan busy, memang busy 24 jam, kalau di fikirkan xda masa, memang xda la masa tuh.

Bukan xda idea, ada cuma penyakit 'M' ini lah sebab musabab nya, blog ak sekarang ni x macam yang dulu, bab kata lagu tegar dulu ku disayang sekarang ku ditendang, hehe tukar lirik sikit, gurauan semata-mata, ak x mengharapkan semua itu.

Alhamdulillah diberi lagi peluang masa untuk aku mengupdate blog yang semakin usang ini. Alhamdulillah juga kerana ada yang masih setia dan masih sudi membaca entry2 aku ini.

Sebelum ak akhiri, terima kasih x terhingga buat korang semua..insyaAllah jumpa di next entry ok.

Good Night

Assalamualaikum

Cam da lama x update blog ni..baru seminggu rasanya..soalan wajib di tanya..korang apa khabar? Sihat? Hope semua nya sihat walfiat la ya.

Lately keadaan kesihatan agak tidak memuaskan...mungkin rest x cukup kot. Entah la...so far xda la teruk sangat..setakat selsema..batuk n pening je.

Dah masuk minggu ke dua dah ak kerja tempat baru ni. Alhamdulillah lah semua nya ok. Cuma krja jr yg byk , tu biasala nma pun kerja.

Apa2 pn ak bersyukur sangat..masih beri peluang kepada ak tuk terus mnjalani kehidupan seperti biasa.

Terima kasih Ya Allah.

Salam Jumaat



Assalamualaikum, selamat pagi, salam jumaat dan selamat bekerja.

Muncul lagi, just nk tanya khabar je....x sempat nk update sekarang ni, ni pun curi2 masa je hehe.
hope anda semua sihat walfiat la ya...

hari ni last day kerja n cuti 3 hari.....dapat merasa kembali cuti umum, selamat holiday la ya.

Sejarah Berulang

Pernah suatu ketika dahulu, aku telah menyatakan bahawa aku tidak mahu dan tidak akan kerja sebagai Programmer lagi, selepas aku kecundang suatu masa dahulu.

Tetapi Allah swt lebih mengetahui, dan ini mungkin sudah tertulis untuk aku, rezeki aku berpihak kepada bidang ini. Telah banyak kali aku cuba kerja berlainan bidang, tetapi tidak dapat kekal, mungkin rezeki aku bukan di sana.

Setelah hampir 3 tahun aku meninggalkan dunia Programmer ini. Kini aku kembali bergelar seorang Programmer dan kalau boleh aku cuba untuk kekalkan life aku yg sekarang ini. Walaupun aku tahu itu amat sukar bagi diri aku.

Aku bukan lah seorang Programmer yang hebat seperti Programmer yang lain. Tetapi aku akan usaha dan cuba untuk menjadi seorang yang hebat. Dengan Azam dan keyakinan Diri yang kuat InsyaAllah impian aku bakal menjadi reality suatu hari nanti.

Banyak benda yang harus aku pelajari dari sekarang, aku tahu ini adalah satu cabaran bagi diri aku..dan aku menyahut cabaran itu..insyaAllah aku akan lakukan yang terbaik.

Alhamdulillah aku bersyukur pada Allah swt kerana telah memberi peluang kepada aku sekali lagi..Dengan izinNya aku akan buat yang terbaik dan terbaik. Terima Kasih diatas rezeki yang telah Engkau berikan kepada aku selama ini.

Terima kasih kepada keluarga ku terutamanya bonda tercinta kerana tidak pernah jemu mendoakan kebaikkan dan kejayaan anaknya serta sokongan yang kuat dan memahami akan kehendak anaknya. Kepada sahabat2 taulan yang tidak pernah jemu terus memberi semangat serta sokongan dan kepada anda semua terima kasih tidak terhingga segala jasa kakian hanya Allah swt shj yang dapat membalasnya.

Entry kali ini agak panjang sedikit..ampun maaf dipinta jika ada tersalah kata terover menaip dan sebagainya..Aku juga mendoakan kejayaan untuk korang semua..

Alhamdulillah

Assalamualaikum ....

Nak sambung entry yg sebelum ni. Alhamdulillah berkat doa korang semuanya berjalan lancar. Tapi belum tau keputusan lg, kena tunggu tugasan yg diberi tu siap hari ni, sebab besok lg sekali rivew...if everything ok...next monday dah boleh mula...insyaAllah.

Sebelum aku mula tuk bercoding...so nk panaskan enjin, tu blog ni terupdate ni...apa2 pun selamat malam ya.....

Testing

Assalamualaikum dan selamat sore..

Ni saje je nk khabar...jap g kul 3 ada interview...berdebar nih x surut3 lg...maklum lah dulu katanya x nk dah kerja programmer nih...tapi hari ni nk p interview ..coding pun dah ingt2 lupa ni adoiya...dapat ke idok...tunggu je la hasilnya...hope dapat lah....

Dah knp testing? Ooo testing tu nk cuba post entry via handphone nih hah....pakai tlphn canggih xblh nk update blg...tukar phone cikai ni baru blh update blog hehehe...

Tu je nak gtau sbnrnya...maaf la ya....permisi dulu...wish me luck ok...doa kalalian amat diperlukan...jasa baik korang Allah saje yang dpt membalas nya...Aminnnn...

#WordLessWednesday






Selagi ada peluang

Perjalanan hidup kita ini, kita tidak tahu sampai bila ia akan terhenti dan bagaimana penhujungnya kehidupan kita. Semuanya sudah tersurat di dalam diri masing-masing. Hanya yang Maha Mencipta lagi Maha Mengetahui segala-galanya.

Menaip lah selagi tangan ini bisa untuk menekan keyboard, bila tangan berhenti untuk menaip bermakna nya hanya coretan yang meninggalkan kesan sampai bila-bila. Selagi peluang masih ada, guna lah sebaik yang mungkin. Kerana tulisan boleh meninggalkan kenangan dalam kehidupan seseorang.

Di sini lah medan  untuk aku berkongsi cerita, berkongsi pengelaman, malah sebagai buku catatan aku, walaupun kusam dan muram, tapi masih boleh mewarnai, selagi nyawa di kandung badan, selagi kudrat masih ada, selagi peluang masih ada. Akan aku teruskan coretan aku.

Setiap cerita yang aku kongsikan akan memberi kenangan kepada diri aku sendiri bila membaca nya, setiap manusia ada perbezaan nya  , ini lah yang dikatakan uniknya ciptaan Allah swt. Masing-masing mempunyai idea nya tersendiri, ada caranya tersendiri, ada bakatnya tersendiri, ada keistimewaan tersendiri.

Kehidupan kita tidak selalu ceria, tidak selalu gembira adakalanya kesedihan juga perlu ada, ini adalah normal bagi liku-liku kehidupan kita sebagai manusia. Kita berbeda, apa yang kita Nampak, x sama apa yang kita rasa dan alami. Setiap org pasti ada prinsip dan matlamat hidup masing-masing, hanya diri sendiri sahaja yang tahu, dan tahu camana untuk merealisasikan nya.

Selagi bukan titik nokhtah yang terakhir dari aku, bermakna aku akan terus mencoret dan mewarnai blog aku yang usam ini.

Good Morning



Assalamualaikum & Selamat Pagi.

Apa khabar hari ini? sihat? Alhamdulillah kalau semua sihat sejahtera. Aku cam biasa je, pagi ni dah ok sikit perut nih, dari meragam. Maklum la, makanan makan di luar ni x semuanya 100% bersih kan. Kalau kita pilih kedai ok sekali pun, belum tentu bersih sepenuhnya pun walaupun Gred A tertampal kat dinding kedai.

Mana2 pun sama je, melainkan masak sendiri, baru la kita tau bersih atau x kan. hehe pepagi ni ak x nak cakap panjang lebar, nanti penat nak membaca kan.

Saja je nak ucapkan selamat pagi , wat kerja leklok bg pekerja, student lak study rajin2 ya. Mudah2han menjadi insan yang berguna kelak. 

Kami Kembali




Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Setelah beberapa tahun kami tidak dapat berkumpul bersama, pada tahun ni kami berkesempatan untuk bersama kembali. Bandar Kuching menjadi tempat pertemuan kami kembali.

Persahabatan tidak pernah terputus walau berada dimana jua, yang penting kita kena pandai jaga persahabatan kita.

Tahun ni kami genap 3 tahun menjadi sahabat, dalam kami berlima seorang sahaja yang sudah berpangkat Puan, kerana sudah menjadi ibu. Tahniah aku ucapkan. Kepada yang lain aku x tau bila lagi, sama la ngan aku sekali pun x tau bila lagi, hehe.

Macam2 halangan dan dugaan yang kami hadapi, tapi kami tetap bersatu.


Kami akan menjadi sahabat sampai bila2...aku sayangkan sahat2 aku dan kawan2 aku.

Aku Juga Ada Impian


Assalamualaikum dan Selamat Pagi Semua.

Tentu korang semua dah tido kan? aku biasa la, bila mood ak datang nak menaip, dia x kira waktu datang nya. Al Maklum la aku sekarang ni dah kembali menjadi penganggur terhormat buat seketika waktu, jadi boleh la aku nk tido ikut suka dan bangun pun ikut suka, sebab xda jadual yang menyekat.

Intro panjang2 wat apa, terus pada entry aku pada pagi ini. Setiap manusia yang hidup di atas muka bumi ini, semuanya mempunyai cita-cita dan impian masing-masing. Sama juga seperti aku, aku juga punyai cita-cita dan impian aku sendiri. Apa dia impian dan cita-cita aku, hanya diri sendiri sahaja yang tahu, jadi x perlu la kan nk di heboh2 kan.

Tapi apa yang aku ingin sampaikan disini, adalah masalahnya impian aku dan cita-cita aku blom lagi tercapai, pelbagai halangan dan dugaan dalam proses tuk mencapaikan impian aku ini, mungkin belum masanya lagi kot, tapi kan terasa sikit jeles dalam hati ini, bila melihat kawan2 yang sudah pun tercapai impian mereka, apa yang boleh aku lakukan, hanya lihat dan senyum dan tumpang gembira je.

Banyak sangat impian aku nih, tu yang x tercapai2 lagi. sbg contoh..impian aku untuk mendirikan rumah tangga, dah macam2 cara aku cuba, tapi ada je halangan yang datang, tapi aku x boleh nk salah kan lah, sebab Allah belum bagi aku lagi, mungkin ada yang terbaik untuk aku, cuma aku sahaja yang x nampak.

Impian ni x akan menjadi realiti, sekiranya kita tidak set kan minda kita tuk berusaha bersungguh-sungguh untuk mencapaikannya, sekadar impian di bibir mulut sahaja, sampai sudah tidak akan menjadi realiti. Itu lah penting nya dalam diri kita ni mesti kena ada matlamat yang betul, di serta kan visi dan misi, baru lah mudah untuk kita capai kan.

Ada beberapa impian aku sudah pun tercapai, cuma impian aku yang besar2 ni, belum tiba masa nya lagi, jawab nya, teruskan berusaha dan banyak2 bersabar. kerana ujian dari Allah sentiasa ada untuk kita sampai ke puncak.

kepada korang semua yang mana belum tercapai impian tuh, ayuh lah kita sama2 usaha ya, jangan cepat mengalah, jangan cepat merungut, jangan cepat melatah dan yang penting jangan cepat putus asa, percaya pada diri sendiri dan yakin lah pada diri sendiri serta banyak2 lah berdoa minta pertolongan dari Allah swt, supaya memudahkan usaha kita ini, InsyaAllah. Mudah2han suatu hari nanti kita akan tercapai apa yang kita impikan, cuma masa sahaja yang akan menentukan samada cepat atau lambat.

Semoga berjaya tuk diri aku sendiri dan korang ya, sekadar ini saje coretan aku pada pagi ini, masa untuk mata berehat...insyaAllah jumpa di next entry k....sapa yang baca entry ni aku sayang bangat sama kamu.

Assalamualaikum.

#WordLess Wednesday





Just Smile :)

Good Morning :)

Assalamualaikum.


Selamat pagi semua, apa khabar hari ni? sihat2 la ye, Jom p breakfast lapar nih. Hari ni cam biasa la juga , xda apa2 yang nk di lakukan, kalau rajin jap g keluar la jejalan sambil tenangkan fikiran, tension sangat ke? haha xda la sesaje je...masalah tu sentiasa ada , x pernah hilang.

Tapi hari nih banyak la dugaan yang ak terima, salah satu nya pepagi kereta buat hal, tetiba tayar pecah, sib baik x langgar divider kat tepi jalan tu....sib baik under control hehe, dah settle pasal tayar terus balik umah, sampai breakfast pun lupa, ingat kan nk makan lunch je, tapi cam xda selera lak nak makan. Kalau rasa lapar baru makan la kot.

Besok balik kg, nama je balik kg, tapi sampai kat Airport je pun, tu pun 2jam je kat airport KB, dan fly balik kl, balik pun sebab nk jemput mak ayah aku dtg KL, hehe, x nak diorang berdua je dtg, so balik jemput la kan.

Dan Jumaat ni lak, aku fly ke sarawak tuk beberapa hari di sana, sempena majlis resepsi daus n syaza, dan sambil2 tu holiday la bersama family, bila lagi nak hodiday sama kan. Ni la masa nya untuk luangkan masa untuk ma n abah.

Tu je aku nk story pagi nih..t aku sambung story d next entry k

Happy Tuesday




Assalamualaikum...
X habis lagi upanya story pasal birthday nih hehehe.
Semalam memasing free, ingat nak lepak2 je ngn birthday girls nih, ya la sama birthday tapi selalu xdapat nk celebrate sama, so semlam pg la lepak ngn Birthday Girl.

X tahu pun ada kek bagai, pandai diorang ni wat suprise kan, dah la order makan banyak, sekali Mr. Farid dtg bawa kek, k la, dari situ dah tahu dah.

Apa2 pun enjoy sangat sebab this year sempat celebrate sama. 


Thanks to all Mr.Farid, Mr.Rach , Mr. Ryzal, Mss Ling Ling dan Miss Mira atas kejutan dan sponsor kek dan cup cake tuk kami , dan belanja makan semalam :)

InsyaAllah next korang birthday ak wat lagi suprise ok :)

Terima Kasih


Assalamualaikum dan Selamat Pagi.



Hehe..awal hari ni aku update blog kan?, maklum la dah time ni ak free hehe. So luangkan masa untuk menconteng blog nih.

Terima Kasih entry nya, terima kasih apa? terima kasih kepada rakan2 sahabat taulan  yang telah wish birthday aku di facebook, twitter, wechat, whatsapp, sms dan call pada hari ini dan semalam, Terharu sangat2 kawan2 aku x lupa hari aku di beranak kan ini. Tq so much, ikhlas dari hati kecil aku ini.

Alhamdulillah, Birthday aku tahun ni juga jatuh pada bulan syawal, tahun lepas first syawal dimana semua umat islam meraikan hari raya aidilfitri, kali ni pun sama masih dalam bulan syawal, syukur sangat2. Walaupun x dapat banyak hadiah, tapi itu tidak la penting, hadiah paling berharga buat aku, adalah korang semua, yang mana ingat hari lahir aku.

Semalam, kononnya x nak celebrate pun birthday, tapi dek kerana busan, so keluar juga la, so alang2 tu celebrate la untuk diri sendiri kat Coffee Bean Pavillion semalam..hehehe. Ok la kan celebrate sendiri, sebab dah tua kan...x perlu la kek besar2, kecik2 pun sudah la, tu pun x habis nak makan.hehehe.




gambar ni pun spotan je ambil .... lately x suka sangat take photo hehe...maybe dah malas dah kot. Hari aku nk rehat puas kat umah je. malas nk keluar hehe.. Semalam pun lepak sekejap je kan, sbb member2 semua kerja pagi, x sama cam tahun2 sebelum nih.

Tapi kan setiap kali birthday selalin wish birthday, ada gak terselit soalan2 cepu emas tuh, tapi x kesah la, patut pun di tanya soalan sebegitu...tapi apa kan daya,, belum ada lagi, sabar n sabar aje la.



so pepeagi nih x nak merapu panjang, cukup sampai disini saja ya.....miss u all...

Happy Birthday To Me :)






Assalamualaikum....

Tanggal 19hb Ogos 2013, bersamaan hari isnin, sama pada hari yang aku di lahirkan juga. Maka genap lah umur aku 18 tahun...eh silap..28 tahun. hehe. Pejam celik pejam x celik2 tanpa aku sedari, umur aku dah hampir mencecah ke 3 siri dah. Tua dah rupanya.

Alhamdulillah sedar pun diri kan? Bila nk dirikan rumah tangga nih...hmm jawapannya, xda orang nak masuk meminang aku, camana aku nak kawin hehe.



Alhamdulillah, syukur sangat pada Allah swt kerana masih memberi peluang kepada aku untuk terus hidup dan sempat di hari lahir aku. Alhamdulillah sebab memberi kesihatan kepada aku di hari lahir aku ini, walaupun tadi dah termakan daging kambing kan, tu namanya mencari sakit sendiri. Tapi Alhamdulillah dapat kawal pening kepala.

Celebrate birthday??? xda plan pun nak celebrate, lau celebrate pun sederhana je, xda la kan nak buat besar-besaran, dah tua kan, kalau budak lagi boleh lah nak buat hehe

Xda apa pun nak dicakapkan di sini,  cuma apa yang aku harap kan di hari lahir aku, Allah perkenankan permintaan aku, semoga panjang umur, murah rezeki dan sihat tubuh badan. 

Tidak lupa juga aku nk ucapkan terima kasih kepada kalian semua ya....


Voice Blogger

Assalamualaikum.

Apa itu Voice Blogger, Suara blog lah, iaitu suara seorang blogger, yang mana selama ini, kita hanya menaip saje kan, kita bersuara pun melalui patah perkataan, bukannya dari tone suara kita.

Kenapa aku nk citer tentang Voice Blogger nih? Bulan 5 yang lepas, aku terima email dari seorang penulis skrip, yang menyatakan blog Tentang Lelaki itu terpilih untuk menjadikan salah satu subjek dalam program bual bicara Voice blogger ini, pada mula nya agak la terkejut, sambil bertanya kenapa aku? lepas soal selidik tanya mana tahu pasal blog aku, dan camna boleh pilih aku, so jawapan nya adalah google search. Dan blog aku itu entry nya semua tentang fakta dan kesihatan bagi lelaki.

Agak la lama juga ak x update blog tu, hehehe apa2 pun aku berterima kasih banyak2 lah, kerana telah memilih aku untuk di temu bual. Pengambaran dah pun berlangsung bulan 7 hari tu, sebelum puasa dimana malaysia dilanda jerebu ketika itu, cuma tunggu disiar kan je,

Tapi ak x mau tengok, kerana aku malu, sebab masa tu ak blm sedia apa2 pun lagi, skrip yg diberi sebelum tu pun ak blm hhs baca, mula la tergagak-gagak nak jawab soalan yang ditanya.

Maklum la, aku ni boleh bersuara dalam blog je, x terlintas pun untuk bersuara betul, sekadar bercakap sorang2 depan lappy itu je hehe..ini plak dengan ada camera kat depan, lagi la.....lagi satu yang ak segan tu, sebab buat kat Gym kan, yang ak lak memang x masuk gym, so banyak lah alat2 Gym yang ak x tahu gunakan...apa2 pun enjoy bagi diri aku..

kalau boleh x nak tau bila program tu akan disiarkan hehe. Disini aku ambil kesempatan mengucap kan ribuan terima kasih kepada semua krew2 yang terlibat hari tu, sampai berpeluh2 buat recording, dan banyak sabar dengan karenah aku, yang selalu suruh cut hehe, bukan sengaja, masa tu ak blm ready. Dari jam 3 sampai jam 7 ptg berusaha menjayakan recording tersebut, terima kasih sekali lagi dan ampun maaf sekiranya aku ada wat salah dan silap pada hari itu, dan terima kasih kepada penulis skrip kerana sudi memilih ak tuk terlibat sama.

Harap faham k...ak hanya sekadar blogger je, dan dah terbiasa menulis blog, dan jarang bercakap pasal blog.

Jumpa lagi. cukup disini saje :)

Aku rindu kan korang


Assalamualaikum dan Selamat Petang.

Disebab kan aku kurang aktif dalam dunia blog nih, sebab tu la ak dah kehilangan rakan2 blogger aku...seriously aku katakan, aku rindu kan korang.

Aku harap korang semua dalam keadaan sihat walfiat hendaknya. Maybe masing2 busy dengan komitment masing2 kot...sama la aku, dek kerana busy ak dah abaikan blog aku nih.

Harapan aku semoga aku kekal aktif seperti waktu2 dahulu. Banyak perkara yang ak nk story, tapi buat masa ni, ak x boleh publish kan lagi story tu, tunggu masa dan waktu yang sesuai, baru aku boleh publish.

Mungkin juga ak dah jarang jalan2 ke blog kawan2 aku, sebab tu la kawan2 aku x tahu aku ni masih wujud lagi or x, selagi blog ni berupdate, tandanya ak masih wujud, jika tetiba blog ak menyepi bertahun-tahun, jawapan nya ak dah x wujud lagi.

Apa2 pun, aku nk ucap terima kasih kat korang semua kerana sudi memfollow blog aku yang x seberapa ini. InsyaAllah ada masa aku akan singgah ke blog korang k....bagi sedikit masa pada aku, untuk arrange kan....sekadar disini saje entry aku kali ini.

Jumpa lagi, bye, take care :)

Andai Ku Tahu



Andai Ku tahu
kapan tiba ajalku
ku akan memohon
tuhan tolong panjangkan umurku

Andai Ku tahu
kapan tiba massaku
ku akan memohon
tuhan jangan kau ambil nyawaku

aku takut
akan semua dosa2 ku
aku takut
dosa yang terus membayangiku

mungkin tahu
malaikatMu kan menjemputku
izinkan aku
mengucap kata tobat PadaMu

ampuni aku
dari segala dosa2 ku
ampuni aku
menagis minta tobat PadaMu

aku manusia
yg takut neraka
namun aku juga
tak pantas di surga

Andai Ku tahu
kapan tiba ajalku
izinkan aku
mengucap kata tobat PadaMu

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI


Assalamualaikum....

Di kesempatan ini aku ingin ucapkan selamat hari raya aidilfitri maaf zahir batin kepada semua rakan2 blogger dan pembaca sekalian....terlewat sikit ak wish kan, tapi xpa masih dalam bulan syawal kan?

Ampun maaf sekali lagi, kerana sudah lama aku biarkan blog aku ni x berhupdate, dah penuh dah habuk2 dan sarang lebah..al maklulm la bz kata kan, bz la sangat.....penyakit "M" tu yg buat kan blog ni terbiar hehe,,,sekarang ni dalam proses nk cuci balik habuk2 dan sarang lebah nih.

serba sedikit kisah raya aku, cam biasa je, cam tahun2 lepas gak, masih lagi single, belum sampai seru lagi nk beraya ngn pasangan hehe, cukup la sekadar raya bersama family tersayang hehe. tapi raya tahun ni x terasa sangat, sebab cepat sangat masa berlalu, cuti pun x panjang, balik pun malam raya sebab tu la xda rasa nak raya pun. Raya tahun ni ak x sempat nk menziarahi umah kawan2 aku, maaf sangat. sebab faktor jalan yang sesak membuatkan aku menjadi malas hehehe.

Mana pic raya? hahaha..maaf lah tahun nih ak x bergambar sangat, x tau la knp mood nak bergambar pun malas, tgk je la kad raya aku kat atas tu, tu pun baju raya tahun lepas, baju raya tahun x sempat nak posing hehe, tu guna pic yg lepas, ala kira sama je...tujuan nk sampaikan benda yang sama je. Kalau tgk kawan2 beraya, mak i, beraya sakan diorang, berpasang2 baju nya, raya pertama je penuh pic kat fb. Xpa janji depa heppy kan......

Dek kerana aku lama x update blog kan...so kali ni nk story panjang sikit boleh? hehe mesti lah boleh sebab ni kan blog aku, blog yang mencerita kan kisah aku...kpd yg sudi baca tu terima kasih banyak2 ya. Dan yang view saja pun terima kasih juga....

kenapa ak x rasa nk beraya sangat kali ni, sebab tahun ni raya jatuh pada bulan ogos lagi, tahun lepas jatuh pada hari birthday aku, tahun ni awal sikit, tapi tetap juga dalam bulan ogos, bulan yang paling aku takut, lau org lain bulan birthday heppy kan? tapi sebaliknya, ak x berasa heppy pun, sedih ada la...terpaksa menjiwai watak untuk mengheppy kan org lain hehe...

hye khai, orang beraya mesti lah happy kan, ni sedih plak, kenapa? lau bab kenapa tuh, banyak sebab2 nya, kalau yang follow blog aku yang da lama confirm tahu kenapa, k la, terdetik aku nk bercerita kembali, sebenarnya bulan ogos ni banyak kenangan pahit dalam hidup aku, kenangan manis tu boleh dikira dengan jari...lau yang pahit tu x terkira...mmmmm

Bab tajuk lagu New Boys, Sejarah Mungkin Berulang, memang kena la, tahun ni pun sejarah berulang kembali, seperti tahun lepas, tahun lepas aku resign  sebelum raya, dalam bulan 8 juga, tahun ni pun sama, beza nya kali ni lepas raya pun dalam bulan 8....hari ni last day aku kerja, sedih sangat2 sedangkan aku enjoy kerja sana, tapi dek kerana faktor2 tertentu membuatkan aku terpaksa, xda siapa pun yang tahu hanya diri aku dan Allah saje yang tahu.

aku x nak citer balik kenangan silam yang penuh menyedih kan tu, cukup citer nih je yg dapat aku kongsikan. Ini semua dah tertulis dalam hidup aku, kita x boleh nk melawan takdir, sebab ini semua ketentuan Illahi, apa yang aku boleh kata kan, mungkin bukan rezeki aku.

Lagi beberapa hari lagi untuk aku menyambut hari tua aku, berasa takut sangat, lau boleh x nak ingat pun tarikh birthday, tapi teringat juga, nak x nak terpaksa tempuhi dengan tabah dan sabar.

Ya Allah terima kasih kerana Engkau selalu memberi ujian kepada aku, aku tahu Engkau sayang kan aku, jika sudah sampai masanya aku redha Ya Allah. Kerana aku dah x sanggup lagi.....bukan aku cepat mengalah, sebab sudah lama aku hadapi dan tempuhi...tapi Terima Kasih kerana memberi kekuatan untuk aku terus hidup.

Aku cuba untuk lupa kan kisah lama, tapi kisah tu masih segar dalam ingatan aku. Cukup lah x boleh lebih2 bulan syawal ni x baik sedih2 kan...hehehe...itu kisah aku, biar la aku hadapi sendiri hehe.

Kepada kawan2 ku sekalian, di saat ni aku maaf kan segala salah dan silap korang terhadap aku, walaupun xda pun ak maaf kan, dibulan mulia ini, kita saling bermaafan la ya, sama la ngn aku, aku ingin mohon maaf dari hujung rambut sampai lah hujung kaki, sekiranya aku ada wat salah dan silap, terkasar bahasa yang membuatkan korang terguris, tersindir terkutuk termengumpat dan segalanya lah, ak mohon maaf k, andai nya ini tahun akhir buat aku, halal kan makan minum aku k....dan aku juga halal kan makan minum korang..dan kepada bologger juga sama ak mohon maaf k...0-0 yang lepas biar la lepas, tutup buku lama, buka buku baru k....


Dalam xda pic, adalah terselit sekeping gambar raya aku, tu la baju raya aku tahun nih, simple je, but ok la kan.....raya tahun ni x bertema pun x sempat nak bertema hehehe....warna kuning tu banyak membawa maksud dalam hidup aku, that y tahun ni ak pilih baju kaler nih, walaupun susah nak dapat, tu pun pakai raya pertama je...lepas tu simpan lam almari....hehehehe




tapi si cilik nih, membuatkan aku happy, ak sayang sangat kat Emilly, too anak buah yang lain uncle sayang juga k.....tapi emily lain sangat aku sendiri pun x tahu, sedangkan dia dah adik, tapi tetap lebih kan emily....panggilan "viva" kekal sampai hari ini, itu la uniknya, sampai kan org tanya siapa viva? hanya dia je yang tahu hehe...

K la, aku ni dah merapu banyak dah ni, mata pun dah kuyu dah ni, nth betul tidak ayat aku, main type je....maaf la k.......sekali lagi selamat hari raya.......sekian dari aku.....jumpa di next entry...

Ramadhan datang lagi..


Assalamualaikum dan salam sejahtera kpd semua pembaca dan rakan2 blogger sekalian. Semoga sihat2 selalu hendaknya.

Kejap je kan rasa, pejam celik, pejam celik dah nak masuk bulan ramadhan da, Alhamdulillah Allah masih memberi lg peluang kepada kita untuk menikmati dan menjalani ibadah puasa, InsyaAllah dengan izinNya kita dapat laksanakan ibadah puasa dengan sempurna, sama2 doakan agar kita sempat dengan bulan yang mulia ini, yg tinggal beberapa hari lg.

Seluruh umat islam di setiap pelusuk negara menanti kedatangan bulan yang mulia dan bulan yang baik ini. Bulan dimana kita mensuci kan dosa2 silam kita dengan harapan kehidupan kita lebih sempurna dan di berkati oleh Allah Dan di redhai.h

Ingat lah wahai umat islam semua, bulan ramadhan hanya datang sekali dlm setahun, jgn pula kita mensia-sia kn bulan mulia ini, anggap lah ramadhan kali ini adalah ramadhan yang terakhir buat kita.

Aku x nak ulas panjang2 cukup sampai disini, di kesempatan ini ak ingin mohon maaf atas segala kesilapan yang telah ak lakukam selama ini dalam sedar ataupun tidak sedar. Tersalah bahasa, terkasar bahasa dan sebagainya, mari lah sama2 kita bermaafan sebelum terlambat....

Selamat menyambut kedatangan bulan ramadhan buat sume umat islam yg membaca entry aku ini

Kebaikan,Keistimewaan,Kelebihan Bulan Syaaban

Selamat datang bulan Syaaban. Seperti bulan Rejab, bulan Syaaban juga mempunyai kelebihan,keistimewaan dan kebaikannya yang tersendiri. Kalau bulan Rejab adalah bulan Allah,bulan Syaaban pula adalah bulan Rasulullah dan bulan Ramadhan pula bulan umatnya. Kalau bulan Rejab istimewa dengan Israk Mikraj manakala bulan Syaaban pula istimewa dengan Nisfu Syaaban. Bulan Syaaban ialah bulan menghapuskan dosa dan bulan Ramadhan ialah bulan menyucikan diri dari dosa.

Bulan Syaaban juga merupakan bulan untuk kita mengejar kebaikan bagi persediaan menghadapi Ramadhan. Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud:

Keutamaan bulan Syaaban di atas semua bulan itu, seperti keutamaan aku di atas semua Nabi dan keutamaan bulan Ramadhan itu di atas semua bulan ibarat keutamaan Allah SWT di atas semua hamba-Nya”. 

As-Syeikh Othman Ahmad Syeikh al- Khaubawi di dalam kitab Duratun Nasihin  menceritakan tentang amalan Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh Anas bin Malik:

 “Sesungguhnya Allah SWT telah menciptakan laut dari sinar di bawah Arasy, lalu menciptakan satu Malaikat yang mempunyai dua sayap, satu sayapnya di timur dan sayapnya yang lain di barat, sedang kepalanya di bawah Arasy dan kedua kakinya di bawah lapis bumi ke tujuh. Apabila seseorang hambanya membaca selawat untukku di bulan Syaaban maka Allah SWT menyuruh Malaikat itu, supaya menyelam di air. Malaikat itupun menyelam, kemudian keluar dari dalam air serta mengibas-ngibaskan kedua sayapnya, sehingga bertitisanlah air dari bulu-bulu yang sangat banyak sekali. Maka Allah SWT menciptakan dari tiap-tiap titis air itu, satu Malaikat yang memohonkan ampunan bagi orang yang membaca selawat, sampai hari Kiamat.”

Pada malam Nisfu Syaaban ditekankan agar umat Islam melakukan solat sunat Tahajjud dan solat sunat Taubat kerana pada malam ini ialah malam terbaik untuk meminta pengampunan dan rahmat daripada Allah seperti sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud:

"Apabila tiba malam Nisfu Syaaban, lalu berqiyamullail pada malamnya, dan berpuasa di siangnya, maka sesungguhnya Allah SWT turun ke langit dunia ketika matahari terbenam dan berfirman,“Adakah disana orang yang memohon keampunan, lalu Aku mengampunkan dia? Adakah di sana orang yang memohon rezeki, lalu Aku memberi dia rezeki? Adakah di sana orang yang di beri ujian bala bencana, lalu Aku menyejahterakan dia? Adakah di sana adakah di sana? sehingga terbit fajar.”(Riwayat ibn Majah) 



Antara kebaikan dan kelebihan beribadat dalam bulan Syaaban ialah:

1).  Barang siapa berpuasa tiga hari pada awal bulan Syaaban, tiga hari pada pertengahan, dan tiga hari pada akhir bulan Syaaban akan mendapat pahala seperti 70 orang nabi, dan seperti orang beribadah 70 tahun dan sekiranya dia mati pada tahun itu, matinya seperti mati syahid.

2).  Doa orang-orang yang beriman akan dimakbulkan.
Rasulullah s.a.w bersabda bermaksud:

"Dalam solat lima waktu yang doanya tidak ditolak ialah semasa malam Jumaat, pada malam 10 Muharram, pada malam pertengahan bulan Syaaban dan pada dua malam raya, iaitu malam hari raya Aidilfitri dan Aidiladha." (Riwayat: Abdullah Umar)


3).  Mohonlah keampunan pada malam Nisfu Syaaban kerana pada malam itu pintu-pintu langit dan pintu-pintu rahmat dibuka.

Sabda Rasulullah s.a.w:

"Apabila tiba malam nisfu Syaaban, telah datang malaikat Jibril lalu berkata, pada malam ini , pintu-pintu langit dan pintu-pintu rahmat dibuka. Maka dirikanlah solat dan pohonlah doa, sesungguhnya pada malam itu telah dibuka 300 pintu rahmat. Maka Allah mengampuni orang-orang yang tidak menyekutuiNya kecuali ahli sihir dan dukun, orang yang bermusuhan, peminum arak, pezina, orang yang memakan riba’, orang yang derhaka kepada ibubapanya, orang yang suka mengadu domba atau batu api, dan orang yang memutuskan persaudaraan. Sesungguhnya mereka itu tidak akan diampun sehinggalah mereka benar-benar bertaubat dan tidak akan mengulanginya."


Begitulah sedikit sebanyak kebaikan,keistimewaan dan kelebihan bulan Syaaban. Marilah kita tingkatkan amalan kita dan rebutlah peluang yang ada. 

sumber : jakim